T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İL MÜDÜRLÜĞÜNDEN NİĞDE ÇİFTÇİSİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK HAMLE

Yayın Tarihi : 23.07.2018

Uzun süre  çalışılan Barbunya fasulye çeşidi basına tanıtıldı. İlimiz ovacık köyünde  yapılan çalışmaların tanıtıldığı tarla gününde İl Müdürü Asım BAŞ çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

 İl Müdürümüz Asım BAŞ yaptığı konuşmada Kuru Fasulye Üretiminin İlimiz ekonomisi içerisinde çok önemli bir yer tutmakta olduğunu  Gün geçtikçe daha da önemli hale geldiğini, Ovacık köyünün de fasulye üretiminde özelliklede BARBUNYA fasulye üretiminde ilimizin lokomotifi olduğunu söyledi.

BAŞ yaptığı değerlendirmede İlimizde ve Ülkemizde Barbunya fasulye üretiminde en önemli sorunların tohumluk ve verim olduğunu İl Müdürlüğü olarak 4-5 yıldır bu konuda Eskişehir tarımsal Araştırma Enstitüsü ile beraber çok ciddi bir çalışma içerisine girdiklerini ve bunun meyvelerini almaya başladıklarını Şu anda bu çalışmaların son aşamasında olduğunu bu tarla da bunun canlı örneğinin görüldüğünü, çeşidimiz son derece başarılı ve yüksek verimli olduğunu, bu çalışmanın ilimiz barbunya fasulye üretiminde bir milat olacağını, kendi çeşitlerinin bulunduğu tarlanın etrafında  bulunan diğer çeşitler incelediğimizde farkı çok açık bir şekilde görülebileceğini belirtti.

BAŞ yaptığı açıklamada Ovacık köyünde yaklaşık 7500 da alan üzerinde barbunya fasulye üretimi yapıldığını bu çeşidin ekiminin yaygınlaşması sonucu fazladan 1500 ton ürün alınabileceğini bunun parasal karşılığının ise yaklaşık 9.000.000,00 TL olacağını belirterek kalitenin de yükseleceğini ve Niğde Barbunyasının marka olacağını belirtti.

BAŞ yaptığı açıklamada Çalışmalarının bununla sınırlı olmadığını beyaz fasulye konusunda da Konaklı kasabamızda 3 adet hatla çalışmalarının Eskişehir Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile işbirliği içerisinde devam ettiğini sonuçları çiftçilerle  paylaşacaklarını belirterek,

İl Müdürlüğümüz Ve Eskişehir tarımsal araştırma Enstitümüzün bu değerli çalışmasının Ovacık köyümüz, İlimiz ve Ülkemiz için hayırlı olmasını diledi.