T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

OKULLARDA ‘GIDA GÜVENİLİRLİĞİ, KAYIPLARI ve İSRAFI’ KONULU EĞİTİM VERİLDİ

Yayın Tarihi : 29.11.2021

Tarım ve Orman Bakanlığı 2018-2022 Stratejik Plan'ında yer alan "Okullarda Gıda Güvenilirliğine Yönelik Uygulamaları Geliştirmek" hedefi doğrultusunda 2018-2022 yılları arasında "Okullarda Gıda Güvenliği, Gıda Kayıpları ve İsrafı" konuluları hakkında İlköğretim düzeyinde öğrenim gören öğrencilere eğitim verilmesi planlanmıştır.

Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şubesi'nde görevli Gıda Kontrol Görevlilerince, 2021-2022 sonbahar döneminde 113 öğrenciye "Okullarda Gıda Güvenliği, Gıda Kayıpları ve İsrafı" konulu farkındalık eğitimi verilmiştir.

Eğitimlere ilk önce Selçuk İlkokulu'nda başlanmış, sonrasında 23 Nisan Havacılar Ortaokulu'nda devam edilmiş ve son olarak da Şehit Varol Tosun İlk-Ortaokulu'nda öğrenciler ile bir araya gelinmiştir. Öğrencilerce yoğun ilgi gösterilen sunumlarda; 'Güvenilir Gıda nedir? Gıdaların muhafazasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Gıda satın alınırken ve tüketirken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?' gibi soruların cevapları verilirken hijyen, temizlik ve dezenfeksiyon kavramları ile kişisel hijyen kuralları anlatılmıştır. Öğrencilerin ilgi ile dinleyip sorularıyla katkı sağladığı toplantılarımızda ayrıca Gıda İsrafı hakkında bilgiler verilmiştir.

Niğde Tarım ve Orman İl Müdürümüz Asım Baş konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamasında: 'Gıda yaşamsal bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacı karşılamada sağlıklı gıdaya ulaşmak her insanın en doğal hakkıdır. Gıda konusunda yeteri kadar hassasiyet göstermeyen bilinçsiz işletmeler olabilir.  Bizler Gıda Kontrol Görevlileri olarak bu ve buna benzer tüm işletmelerimizi hassasiyetle tüketici ve üretici menfaatlerini kollayacak şekilde denetliyoruz. Denetlemelerimiz belirli aralıkla ve titizlikle devam etmektedir. Denetimlerimizde gıda sağlığı için sorun oluşturabilecek her türlü etkinlikten uzak durulması konusunda bilgilendirme yaparken aynı zamanda belirli aralıklarla numuneler alınıyor. Alınan numuneler Bakanlığımıza bağlı laboratuvarlarda analiz ettiriliyor. Sorunlu gıda işletmelerine gerekli cezai uygulamalar yapılıyor. Özellikle geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın alışveriş yaptığı okul kantinleri ve yemekhaneleri denetimlerine çok daha fazla önem veriyoruz. Çocuklarımızın sağlığı bizim için her şeyden önemlidir. Bu kapsamda sıklıkla yaptığımız denetimlerde sağlıklı gıdalara ulaşım için Bakanlığımız ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği ile alınan kararlar neticesinde okullarımızda gazlı içecekler, cips, kalorisi yüksek çikolatalar ve şekerlemelerin okul kantinlerinde satışı yasaklanmıştır. Denetimlerimizde bu tür ürünlerin satışına müsaade etmiyoruz. Bu günün küçükleri yarının büyükleri öğrencilerimiz bizim gözümüzde birer gıda denetçisidir. En iyi denetçi bilinçli tüketicidir. Eğitimlerimizde öğrencilerin alışveriş yaparken riskli gördüğü gıdaları satış noktalarında tespit ettiklerinde Alo Gıda 174 Hattını arayabileceklerini önemle vurguladık. 'dedi.