5996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" gereği, gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması Tarım ve Orman Bakanlığımız sorumluluğundadır. Gıda güvenilirliğini sağlamak için yürüttüğümüz faaliyetlerin Kurban Bayramı döneminde de aksatılmadan yürütülmesi büyük önem arz etmektedir.
01.05.2025 tarih ve 32887 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe
giren "2025 YılıKurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ" ile kurban kesim yerleri ile ilgili kurallar, kesim yapacak kişilerin eğitimleri ve alınacak tedbirlere ilişkin hususlar belirlenmiştir.
Bu kapsamda, Kurban Bayramı münasebetiyle kurban vecibesini yerine getiren vatandaşlarımızın, hijyenik ve sağlıklı bir şekilde kurban etlerini tüketmeleri ve dolayısıyla halk sağlığının korunması amacıyla etlerin parçalanması ile kıyma çekimlerinin et ve et ürünleri konusunda faaliyet gösteren kayıt/onay kapsamındaki gıda işletmeleri tarafından yapılmasının sağlanması ve bu dönemde kıyma makinesi, bıçaklar vb. gibi kullanılan tüm alet ve ekipmanların temizliği, dezenfeksiyonu ve depolanmasına yönelik olarak et ve et ürünleri konusunda faaliyet gösteren işletmelerde resmi kontrollerin arttırılması, Kurban Bayramı nedeniyle tüketimi artacak olan; tatlı, şeker ve şekerli mamullerin üretim/satış yerleri ile gıda satış ve toplu tüketim yerlerinin denetimleri arttırılmıştır.